Окрилен от подкрепата на новата президентска администрация в Съединените щати и

...
Окрилен от подкрепата на новата президентска администрация в Съединените щати и
Коментари Харесай

Брюксел се престраши и тръгна да става световен тигър

Окрилен от поддръжката на новата президентска администрация в Съединените щати и готовността й за координирана реакция против провокации, Европейският съюз реши да се подреди до огромните играчи на международната сцена.

Новото самочувствие и откриващите се благоприятни условия за въздействие предизвикаха европейските политици да не умуват прекомерно дълго, както нормално, и да не тичат след събитията.

Голямото доказателство, че тромавата европейска администрация най-сетне е решила да се изправи и да показва темперамент, са безапелационните позиции на Брюксел по няколко горещи интернационалните тематики - Беларус, Русия, Турция, Китай...

 

По време на срещата на върха на 24 и 25 май в Брюксел, европейските водачи дадоха мощен, неотложен и обединен отговор против Беларус заради отвличането на ирландския пътнически аероплан, пътуващ от Атина до Вилнюс. Преди срещата, ръководителят на Европарламента Давид Сасоли предизвести сътрудниците си: " Сега е момента да покажем, че Европейският съюз не е тигър единствено на хартия! "

За разлика от други сходни случаи, в този момент водачите като че ли не помниха делничните разпри между тях. Най-напред те постановиха нови наказания на Беларус - както против частни лица, по този начин и против редица държавни институции. А по-късно излязоха с предложение демократичният свят да наложи въздушна обсада на Беларус.

Позицията на европейските институции бе систематизирана от ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел с четири напълно къси, само че напълно ясни фрази: " Отвличане на самолети. Въздушно пиратство. Игра на съветска рулетка с живота на почтени жители. Достатъчно! "

Според предварителната стратегия, главната тематика на лидерската среща са

тежко деформираните връзки с Русия.

На предходните конгреси водачите смекчаваха изявленията си, с цел да не нервират Путин, а заключенията бяха в стилистиката на градивната рецензия от епохата на социализма: " Положението е тежко, само че бъдещето е ярко! Дайте да дадем, другарки и приятели! "

В заключителния документ от 25 май обаче Брюксел към този момент е обърнал листото и тонът му не търпи никакви възражения: " Европейският съюз осъжда противозаконните, провокативни и подривни действия на Русия против Европейски Съюз, неговите страни членки и отвън тях! " Общността показва цялостна взаимност с Чехия за шпионския скандал и приканва висшия представител Жозеп Борел и Комисията да показват на срещата през юни отчет с разнообразни разновидности за по-нататъшните връзки сред Брюксел и Москва. 

На този декор, българският държавен глава Румен Радев посъветва Европейския съвет да потърси нови способи за разговор с Путин, тъй като ултиматумите очевидно не работят.

" Виждате, че сме в санкционен режим от 2014 година - това трансформира ли държанието към по-добро, изчерпваме ли всички принадлежности, с цел да реализираме своите цели по отношение на Русия? Споделих това и другите водачи се съгласиха - че би трябвало да търсим пътища да прилагаме нови способи и принадлежности, с които да реализираме прогрес в това, което желаеме да забележим най-после ", заключи след срещата той.

Другият

бодил в петата на Брюксел са връзките с Турция,

които от дълго време са блъснали дъното и би трябвало да бъдат преразгледани доста съществено.

В доклад от 19 май евродепутатите показаха безпокойство от положението на правата на индивида и на върховенството на закона в Турция. Чуха се даже оферти за преустановяване на всевъзможни по-нататъшни договаряния за присъединение на южната ни съседка към Европейски Съюз.

Държавите членки и Турция си сътрудничат от десетилетия в сферите на търговията и сигурността, само че връзките охладняха поради политическите и цивилен репресии след така наречен прелом през 2016 година. В " сметката " би трябвало да бъдат прибавени още военната интервенция на Анкара в Сирия, потреблението на мигрантите като бухалка и инструмент за интернационален рекет, брутално противозаконните дейности в кипърските териториални води, както и нахалното нарушаването на средиземноморските гръцки граници...

Турция е асоцииран член на Европейската икономическа общественост от 1963 година, подала молба за участие през 1987 година, приета е като претендент през 1999 година, а договарянията са почнали през 2005 година. До момента обаче са отворени едвам 16 от общо 35 преговорни глави и е затворена... единствено една!

След узурпирането на цялата власт от Ердоган - около така наречен прелом през лятото на 2016 година - договарянията с Анкара са замразени. И то толкоз трайно, че даже благите очи, които турският президент взе да прави на Брюксел след влизането на Байдън в Белия дом, мъчно ще ги поразтопят...

Третият европейски фронт е с Китай.

Причината е, че Европарламентът се опълчи на китайските наказания против структури на Общността и отсече: " Тези наказания са неоснователни и случайни. Те са посягане против съществени човешки права и свободи и, до момента в който не бъдат свалени, няма да има никакви договаряния за одобрение на капиталовото съглашение сред Брюксел и Пекин! "

Китайските наказателни ограничения, наложени през март на няколко европейски структури и политически представители (сред тях и петима депутати от Подкомисията по правата на индивида на Европейския парламент), бяха в отговор на европейските ограничаващи ограничения против четири китайски длъжностни лица, наложени поради потъпкването на човешките права на мюсюлманското уйгурско малцинство в района на Синцзян.

Преговорите за одобрение на Всеобхватното съглашение за вложения сред Европейски Съюз и Китай, които започнаха преди седем години, през днешния ден са замразени. И както е тръгнало - ледниковата ера няма да свърши скоро.

Европейският съвет приветства

примирието сред Израел и Палестина,

което сложи на насилието.

Брюксел изрично поддържа решението за две страни и даде обещание помощ за потърпевшите в линията Газа.

Едновременно с това удари по " геополитическата маса " и в друга посока - причисли се към декларацията, с която Африканския съюз осъжда " обезглавяването " на Мали.

В понеделник (26 май) бяха задържани по едно и също време президента Бах Ндау, министър-председателя Моктар Уан и министъра на защитата Сюлейман Дукур. Тримата бяха отведени във военна база край столицата Бамако. Скандалът гръмна към година, откакто тогавашният президент Ибрахим Бубакар Кейта беше свален от военна хунта, предала малко по-късно властта на краткотрайно държавно управление.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР